Raakaruokinta

Raakaruokinta

Villit koirat ja niiden esi-isät ovat eläneet saalistamalla. Ne ovat syöneet kokonaisia eläimiä, eli raakaa lihaa, luita, sisäelimiä ja myös hieman kasviksia ja viljoja saaliin mahalaukusta. Raakaruokinta jäljittelee tätä koiran luonnonmukaista ravintoa.

Yhä useammat ihmiset ovat siirtäneet koiransa raakaruokinnalle ja monet ovat myös saaneet sillä helpotusta eri vaivoihin. Esim. allergiat, iho-ongelmat, nivelvaivat ja hammaskivi saadan usein kuriin raakaruokinnan avulla. Monet huomaavat myös että koirasta tulee elinvoimaisempi. Raakaruokinta on helppoa kun tuotteet on pakattu kätevän kokoisiin pakkauksiin ja nykyään löytyy myös täysravintoja. Kaikki Dog Delin myynnissä olevat raakapakasteet ovat kotimaisia (paitsi lohi ja joskus myös poro) ja tulevat samoista eläimistä kuin ihmisille tarkoitetut lihat. Tuotteissa käytettävät raaka-aineet kuuluvat korkeimpaan mahdolliseen laatuluokkaan.

Perusperiaate raakaruokinnassa on että noin puolet koiran ruuasta koostuu lihaisista luista ja loput lihasta, sisäelimistä, kalasta, kasviksista ja kananmunista (+ mahdollisesti koiran herkuista jne.). Monipuolisuus on valttia ja suosittelemme että eri eläinten tuotteita käytetään vaihtelevasti.

Luumäärät vaihtelevat koirakohtaisesti. Ulostetta seuraamalla huomaa usein onko ruokinta tasapainossa. Jos luita on annettu liikaa, uloste voi olla liian kova ja jauhoinen. Kun luumäärä on sopiva, uloste on kiinteää, papanamaista ja hyvin sulanutta. Raakaruokitun koiran ulostemäärä on pieni, mikä kertoo sen, että koiran elimistö pystyy hyödyntämään raakaa ruokaa erittäin hyvin.

Huom! Kaikki annetaan raakana!  Luiden rakenne muuttuu kypsennettäessä niin, että niistä voi lohjeta teräviä paloja, jotka voivat aiheuttaa haittaa koiran suolistossa. Raikasta vettä on aina oltava tarjolla.

Raakaruokinnan aloittaminen

Raakaruokinta kannattaa aloittaa täysravinnoilla tai jauhelihoilla.  Näitä lisätään vähän kerrallaan tutun ruoan joukkoon ja pikkuhiljaa voi raakaruoan määrää alkaa nostaa. Seuraile koirasi vatsan toimintaa. Aloittamalla varovasti vältytään useimmiten ruokavalion vaihtoon liittyviltä vatsavaivoilta. Ruokavalioon on hyvä myös lisätä tilkka öljyä silloin tällöin, esim. Nutrolin ravintoöljyä. Kun raakaruokinta on tullut tutuksi, ei tarvitse tehdä muuta kuin muistaa ottaa seuraavan päivän ruoka pakastimesta sulamaan ja välillä käydä hakemassa täydennystä Dog Delistä. 

Pennun raakaruokinta

Pennun kanssa on erityisen tärkeää että raakaruokinta on monipuolista ja pentu tarvitsee enemmän luuta kuin aikuiset koirat. Pentujen ruokintaan Mush on kehittänyt oman täysravinnon, Mush Puppy formulan, jota löytyy kahta eri sorttia kätevässä lihapullamuodossa. Näin uudet pennunomistajat pääsevät helposti ja turvallisesti alkuun. Nutrolin Pentu-öljyä suosittelemme raakaruokinnan lisäksi. Ulostetta kannattaa seurata, sillä siitä huomaa usein onko luita annettu liikaa (kova, jauhoinen uloste) vai sopivasti (kiinteä, papanamainen).

Luuston ja nivelten terveen kehityksen edistämiseksi on tärkeää, että pentu on hoikka ja saa sopivaa liikuntaa. 2-6 kk pennut voi ruokkia 3 kertaa päivässä. Yli puolivuotiaat pennut ruokitaan 2 kertaa päivässä. Kun koira on täysikasvuinen, voi sen ruokkia joko 1 tai 2 kertaa päivässä.