Raakaruokinta

Koiran raakaruokinta

Mitä on koiran raakaruokinta? 

Villit koirat ja niiden esi-isät ovat eläneet saalistamalla. Ne ovat syöneet kokonaisia eläimiä, eli raakaa lihaa, luita, sisäelimiä ja myös hieman kasviksia saaliin mahalaukusta. Koiran raakaruokinta jäljittelee tätä koiran luonnonmukaista ravintoa.

Koirien raakaruokinta on yleistynyt viimeisen 10 vuoden aikana ja monet koirat ovat saaneet siitä helpotusta eri vaivoihin. Raakaruokinta voi auttaa esimerikiksi allergiaoireisiin, iho-ongelmiin, nivelvaivoivin ja hammaskiviongelmiin. Monet huomaavat myös että koirasta tulee elinvoimaisempi. 

Perusperiaate koiran raakaruokinnassa on, että noin puolet koiran ruuasta koostuu lihaisista luista ja loput lihasta, sisäelimistä, kalasta, kasviksista ja kananmunista (+ mahdollisesti koiran herkuista jne.). Monipuolisuus on valttia ja suosittelemme että eri eläinten tuotteita käytetään vaihtelevasti.

Luumäärät vaihtelevat koirakohtaisesti. Ulostetta seuraamalla huomaa usein onko ruokinta tasapainossa. Jos luita on annettu liikaa, uloste voi olla liian kova ja jauhoinen. Kun luumäärä on sopiva, uloste on kiinteää, papanamaista ja hyvin sulanutta. Raakaruokitun koiran ulostemäärä on pieni, mikä kertoo sen, että koiran elimistö pystyy hyödyntämään raakaa ruokaa erittäin hyvin. Vahdithan aina koiraasi kun se syö luita ja rustoja. Liian suuri määrä luuta/rustoa voi aiheuttaa suolitukoksen. 

Tänä päivänä koiran raakaruokinta on tehty omistajalle helpoksi. Myynnissämme olevat Mush Vaisto raakaruokatäysravinnot ovat ihanan helppokäyttöisiä. Tuotteet on pakattu kätevän kokoisiin pakkauksiin jotta ruoan annostelu on mahdollisimman vaivatonta. Pienille koirille löytyy lihapullia sekä 800g että 3kg pusseissa ja isoille koirille löytyy hieman edullisempi vaihtoehto: n.245g levyjä 10 kg pakkauksissa. 

Koiran raakaruokinta

Koiran raakaruokinta

Kaikkien valikoimassamme olevien raakaruokatuotteiden raaka-aineet tulevat samoilta teurastamoilta, samoista alkutuotantolähteistä, joista valmistetaan myös ihmisravintoa. Raaka-aineet käyvät läpi saman tiukan kontrollin kuin ihmisravintokin.

Tuotteissa käytetään pääosin suomalaista lihaa ja pieni määrä raaka-aineita hankitaan Ruotsista ja Norjasta.

Huom! Kaikki annetaan raakana!  Luiden rakenne muuttuu kypsennettäessä niin, että niistä voi lohjeta teräviä paloja, jotka voivat aiheuttaa haittaa koiran suolistossa. Raikasta vettä on aina oltava tarjolla. Raakaruokaa käsiteltäessä on myös huolehdittava hyvästä hygieniasta, aivan niin kuin ihmisille tarkoitettujen lihojen käsittelyssäkin. 

Miten aloittaa koiran raakaruokinta?

Koiran raakaruokinta kannattaa aloittaa täysravinnoilla tai jauhelihoilla.  Näitä lisätään vähän kerrallaan tutun ruoan joukkoon ja pikkuhiljaa voi raakaruoan määrää alkaa nostaa. Seuraile koirasi vatsan toimintaa. Aloittamalla varovasti vältytään useimmiten ruokavalion vaihtoon liittyviltä vatsavaivoilta. Ruokavalioon on hyvä myös lisätä tilkka öljyä silloin tällöin, esim. Nutrolin ravintoöljyä.

Koiran raakaruokinta ei poissulje kuivaruokintaa. On hyvin yleistä että nappuloita ja raakaruokaa annetaan 50/50. Jos koira voi hyvin ja sen vatsa toimii hyvin, voi esimerkiksi Mush täysravintoja antaa samalla aterialla kuivaruoan kanssa. Toinen vaihtoehto on antaa raakaruoka ja kuivaruoka erikseen eri aterioilla, esimerkiksi kuivamuonaa aamulla ja Mush täysravintoa illalla. Luita emme suosittele antamaan pelkän kuivaruoan kanssa.

Pennun raakaruokinta

Pennun kanssa on erityisen tärkeää että raakaruokinta on monipuolista ja kasvava pentu tarvitsee enemmän luuta kuin aikuiset koirat. Pentujen ruokintaan Mush on kehittänyt oman täysravinnon, jota löytyy kahta eri sorttia: Mush Vaisto Puppy jäänsininen 800g ja Mush Vaisto Puppy vaaleanliila 800g ja 10kg. Näissä tuotteissa on huomioitu pennun erityistarpeet. Näin uudet pennunomistajat pääsevät helposti ja turvallisesti alkuun. Mush Vaisto Puppy tuotteisiin kannattaa totutella pikkuhiljaa pieni määrä kerrallaan, jos pentu on syönyt muuta ruokaa aikaisemmin. Seuraile että pennun vatsa toimii normaalisti, ja että uloste ei ole liian kovaa. Nutrolin Puppy & Mom -öljyä suosittelemme raakaruokinnan lisäksi.

Luuston ja nivelten terveen kehityksen edistämiseksi on tärkeää, että pentu on hoikka ja saa sopivaa liikuntaa. 2-6 kk pennut voi ruokkia 3 kertaa päivässä. Yli puolivuotiaat pennut ruokitaan 2 kertaa päivässä. Kun koira on täysikasvuinen, voi sen ruokkia joko 1 tai 2 kertaa päivässä.

Voit lukea lisää koiran raakaruokinnasta Mushin sivuilta.

Koiran raakaruokinta